Kracht en beweging

Kracht en beweging is een groot onderwerp dat in alle leerjaren aan bod komt. Bekijk de tekst bij de link om te zien of je iets aan een video zou hebben.

Rekenen aan snelheid (alle leerjaren) kun je met de snelheidsformule. Dit is een van de meest gebruikte natuurkundeformules en er zitten wat haken en ogen aan. Deze kom je tegen als je oefent met mijn uitlegvideo’s: 8. Snelheidsformule, basis (uitleg plus een paar eenvoudige vraagstukken) en 9. Snelheidsformule, moeilijk (moeilijker vraagstukken uitgewerkt).

Krachten tekenen en je kunnen voorstellen wat krachten zijn is een vaardigheid waar je in elk leerjaar wat aan hebt. In deze video’s bespreek ik hoe je krachten nauwkeurig kunt tekenen: 11. Krachten tekenen 1. Extra oefenen met het tekenen van krachten in realistische situaties kun je hier: 12. Krachten tekenen 12. Bij beide video’s hoort een werkblad waarop je het tekenen kunt oefenen zoals je dat op een proefwerk ook gevraagd kan worden. Dit werkblad kun je hier downloaden: oefenopgaven-krachten-tekenen-1-en-2 (Let op: in dit document zit 1 kleine fout. Zie jij welke?).

Nettokracht is een begrip uit de mechanica wat inzicht geeft in hoe krachten uiteindelijk beweging veroorzaken. Uitleg over het berekenen van nettokracht in één richting (tweede en derde klas) geef ik hier: 13. Nettokracht, uitleg en oefenen met het berekenen van nettokracht kun je met deze video’s: 14. Nettokracht, voorbeelden 1 en 15. Nettokracht, voorbeelden 2.

Veerkracht is een interessant onderwerp dat voorbij komt in de derde klas. Hieraan rekenen heeft ook weer wat haken en ogen die je een keer tegegekomen moet zijn. Dat kun je doen met deze video: 16. Rekenopgaven, veerkracht.

De hefboom is een werktuig waarmee je zwaar werk lichten kunt maken. Hieraan rekenen doe je met één van de zeldzame vier-letterformules die je in de onderbouw tegenkomt. Hoe dit precies gaat kun je oefenen met deze uitlegvideo: 17. Rekenopgaven, hefbomen.

Als je natuurkunde hebt gekozen in de bovenbouw (klas 4, 5 en 6) begin je opnieuw met de basis: kracht en beweging. Rekenen aan versnelde beweging (Pulsar H2, §2.2 en § 2.3) leer je in deze video: 28. Versnelde beweging 4V, Uitleg. Na de uitlegvideo kun je oefenen met de rekenvraagstukken: 29. Versnelde beweging 4V, Oefeningen 1 en 30. Versnelde beweging 4V, Oefeningen 2.