Elektriciteit

Hier vind je al mijn video’s over elektriciteit. De video’s voor de 2e, 3e en 4e klas staan door elkaar, maar uit de beschrijving bij de link kun je snel zien of de video voor jou geschikt is. Voor vierdeklassers kunnen video’s uit de derde klas ook nuttig zijn als opfrisser, bijvoorbeeld.

Het eerste onderwerp dat je over elektriciteit tegenkomt in de 3e klas is vermogen en energie. Leerlingen halen vaak eenheden als kiloWatt en kiloWattuur door elkaar. Hoe je dit voorkomt leg ik hier uit: 21. Energie en vermogen.

Een goede beginvideo voor derdeklassers die willen oefenen met alleen de formules van elektriciteit (R = U/I; P = I x U en E = P x t; dus nog zonder schakelingen) werk ik wat vraagstukken uit in deze video: 2. Rekenopgaven, Elektriciteit

Om te leren rekenen aan schakelingen heb ik hier een video waarin alleen twee componenten (lampjes of weerstanden) in serie of parallel staan. Je leert hier hoe je de twee gereedschappen kunt gebruiken: de formules en de gedragsregels voor spanning en stoom in schakelingen. Dit is de uitlegvideo met één uitgewerkte opgave: 3. Rekenen aan schakelingen, Uitleg

Nadat je de uitlegvideo over schakelingen hebt bekenen kun je verder oefenen met twee uitgewerkte oefenopgaven: 4. Rekenen aan schakelingen, Voorbeelden

Voor niveau’s 3V en hoger krijg je ook te maken met gemengde schakelingen waarin je een serie- en een parallelschakeling kunt herkennen. Aan zulke schakelingen rekenen kan een leuke puzzeling zijn waarbij je de twee gereedschappen uit video 3 en 4 (zie hierboven) goed kunt gebruiken. In deze video leg ik uit hoe je ze hier toepast: 26. Gemengde schakelingen 1.

Voor een echte uitdaging in het rekenen aan schakelingen probeer je iets uit te rekenen zonder dat je de tussenstappen gegeven krijgt. Hoe je een handige manier van beredeneren ontwikkelt (de “gouden tip”) laat ik hier zien: 27. Gemengde schakelingen 2.

Ben je klaar voor de ultieme uitdaging in het rekenen aan elektriciteit? Probeer dan te leren rekenen aan spanningsdelers. Deze handige schakelingen komen voor in allerlei handige apparatuur die je dagelijks gebruikt: (video komt er aan, najaar 2016)